Provocările adaptării la nou

Adaptarea la nou a adus mereu și mereu provocări îndrăznețe oamenilor de știință, cât și tuturor oamenilor, în general. Dar iată că aceste noi crize socio-medicale ne aduc provocări mult mai mari și mai dificile decât cele ale anilor trecuți. Și dacă noi, elevii, studenții și profesorii nu am reuși să ne adaptăm, atunci ce să mai spunem de restul oamenilor? Așadar, vrând-nevrând, suntem nevoiți să ne adaptăm. Și probabil că în asta și constă lecția pe care o avem cu toții de învățat din toate aceste noi evenimente socio-medicale, pe care unii le numesc „Pandemie”, alții „afaceri profitabile și imorale”, alții „plandemie”, iar alții „conspirație împotriva umanității”. Oricum le-am numi și pe orice poziție ne-am situa, un lucru e cert: este necesar să ne adaptăm noilor condiții, făcând în același timp toate eforturile necesare ca să păstrăm vii elementele tradiționale ce mai pot fi conservate.

În acest spirit, și noul format al revistei „Cromatic” caută să atingă echilibrul între tradițional și inovare, între profesionalism și pionierat, între academic și școlar. Ne-am făcut deja o datorie de onoare din a aduce cititorilor noștri acest echilibru care, deși aparent fragil, este chiar hrana cugetului nostru, cuget ce țâșnește – atunci când este corect „hrănit” –  către Libertate! Anticii, filozofii Evului Mediu și cercetătorii științei moderne au numit cu toții acest minunat echilibru: Cunoaștere.

Iată de ce am păstrat categoriile cu care v-am obișnuit în numerele anterioare, în cadrul cărora am inclus modelări matematice fundamentale – cum sunt cele prin serii Fourier – explicate foarte clar și pe înțelesul celor interesați, cât și aspecte aplicative referitoare la biomateriale  folosite în tehnica medicală, la amplificatoarele operaționale, ori cele mai noi cercetări în folosirea biocombustibililor.

Adaptându-ne noilor necesități, am inclus în paginile revistei și teme de mare actualitate, cum sunt predarea unei lecții cu ajutorul calculatorului și studiul predării ONLINE. Pe de altă parte, am păstrat teme tradiționale referitoare la experimente în diferite domenii ale științelor, tocmai pentru a atrage atenția cititorilor că este absolut necesar să ducem mai departe efortul cunoașterii științifice bazate pe studii experimentale și să nu uităm modalitățile de estimare corectă a erorilor, oferind astfel un înalt grad de precizie măsurătorilor noastre.

Un loc aparte îl ocupă în cadrul revistei  unele studii de fizică teoretică fundamentală referitoare la: structura materiei prin prea-puțin cunoscuta teorie a relativității complexe, la găurile negre astrofizice, la materia întunecată și la inseparabilitatea cuantică.

Acesta este noul spirit redacțional al revistei – ca o continuare a celui anterior – și am inclus, începând din acest număr, mai multe articole redactate de elevi în colaborare cu un profesor coordonator. În acest mod încurajăm din plin transmiterea către noua generație a Cunoașterii, prin act liber ales, intenționat și înfăptuit, mai degrabă decât prin memorări și recitări ale conținuturilor anacronice asimilate mecanic. Prin acest efort ne străduim să răspundem cât mai atent tuturor cerințelor cititorilor noștri, oricât de diverse ar fi aceste cerințe, așa cum paleta de culori a pictorului răspunde tuturor exigențelor de expresie, a celor mai nuanțate trăiri, cu ajutorului spectrului CROMATIC.

prof. Dan Crăciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *